Concentratie

Onze dagelijkse routine wordt gedomineerd door een constante toestroom van gegevens, die we verwerken op zoek naar informatie om onze problemen op te lossen of ons werk gedaan te krijgen. We evalueren voortdurend of deze informatie waarde heeft, aan onze behoeften voldoet of gewoonweg niet relevant is. Heb je gemerkt hoe alleen een blik op onze smartphones onze concentratie kan verstoren?

Het is niet ongebruikelijk om te ontdekken dat het proces van het wisselen tussen gedachten automatisch verloopt en het erg moeilijk lijkt om dit te stoppen. We zijn er allemaal geweest, ondanks onze inspanningen lijkt dit voortdurende schakelproces niet te stoppen.

Wat is concentratie?

Concentratie is het vermogen om je geest en aandacht gedurende een bepaalde periode bewust bij het onderwerp, object of de gedachte te houden, terwijl je alle andere niet-gerelateerde gedachten, ideeën, gevoelens en sensaties uit de geest uitsluit.

Concentratie is een van de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor creatief denken, voor genezing en voor transformatie. We moeten leren al je gedachten te concentreren op een onderwerp van contemplatie of een voorwerp dat we in handen hebben. Onze concentratie zou zo geabsorbeerd moeten worden, onbewogen door externe krachten, dat alle afleidingen rondom ons worden opgeschort (we noemen dit het opschorten van onze tijdelijke persoonlijkheid).

We moeten de vaardigheid van concentratie zodanig ontwikkelen dat niets ons ervan weerhoudt om aan zelfverbetering te doen. Ons werk vereist naast concentratie ook het vermogen tot observatie, visualisatie en meditatie.

Oefeningen

Er zijn talloze oefeningen beschikbaar om de essentiële vaardigheid van concentratie te cultiveren en te verfijnen. Hieronder worden twee eenvoudige oefeningen weergegeven. Consistente herhaling is de sleutel tot het bereiken van blijvende resultaten. Kies één oefening en oefen deze dagelijks gedurende ongeveer twee weken.

Oefening 1

Sluit je ogen, adem langzaam en rustig. Begin terug te tellen vanaf 49: 49, 48, 47… helemaal naar beneden naar 1. Adem in en verlaag de telling met 1 bij elke ademhaling. Als je de tel kwijtraakt, begin dan opnieuw vanaf 49. Als het vaak voorkomt dat je de tel kwijtraakt, overweeg dan om met een lager getal te beginnen, zoals 21. Omgekeerd, als het terugtellen soepel verloopt zonder het overzicht te verliezen, kun je het startgetal geleidelijk verhogen, tot 105 bijvoorbeeld.

Oefening 2

Deze oefening is een variatie op oefening 2. Visualiseer jezelf op een wit zandstrand en observeer de zacht ritmische eb en vloed van de zeegolven op het strand. Observeer een tijdje de details, de zandkorrels, hun verschillende kleuren, zie schelpstukken tussen het zand, zie het blauwe zeewater. Terwijl je inademt, visualiseer je dat je met je etherische hand het getal 49 in het zand schrijft, met je vingers of een boomtak. Visualiseer bij elke uitademing dat de binnenkomende golf het getal wegspoelt. Terwijl het water zich terugtrekt, inhaleer je opnieuw en ga je verder met het schrijven van het volgende getal, 48. Herhaal dit proces voor elk volgend getal. Helemaal tot 1.

Duw jezelf niet te hard, maar maak het jezelf ook niet te gemakkelijk. Voel waar jouw evenwicht ligt en ga mee met de golven van de zee.