Benodigde vaardigheden voor zelfontwikkeling

In onze hedendaagse wereld wordt de omgeving steeds ingewikkelder, overspoeld met afleidingen en sterke verleidingen die een risico vormen voor ons vermogen om gefocust en verbonden te blijven met de natuur en het universum.

Hoewel de externe omgeving van ons leven door de eeuwen heen diepgaand is veranderd, blijven de menselijke conditie, ervaring en doel onveranderd. Daarom moeten we, voor een grondige verandering, van binnenuit naar vooruitgang streven, en niet vanuit de externe omgeving. Ontdek en ervaar je innerlijke bereiken, daar zit de sleutel.

Je moet jezelf verkennen, oprecht en onbevreesd. Evolutie en groei is geen passieve betrokkenheid, maar een actieve en oprechte vastberadenheid om het hart te zuiveren en de geest te reinigen. Het is niet genoeg dat we lezen, zitten en praten erover, we moeten niets accepteren tenzij we het zelf hebben gevalideerd en ervaren. Onervaren waarheden ontaarden snel in dogmatisme.

“Als je jezelf zonder enige begeleiding in zee gooit, is dat vol gevaar, omdat de mens dingen die in zichzelf ontstaan, verwarren met dingen die elders ontstaan. Als u daarentegen met een schip op zee reist, is dit levensgevaarlijk, omdat er gevaar bestaat voor vasthechting aan het voertuig. In het ene geval is het einde niet bekend en is er geen begeleiding. In het andere geval wordt het middel een doel en is er geen sprake van aankomen.” – Al-Niffari, Sufi mysticus.

Om onszelf te kunnen ontwikkelen, is het vereist dat we de volgende vaardigheden ontwikkelen.

Observatie

Observatie is aandacht zonder oordeel en spanning. Het vermogen om getuige te zijn van wat je hebt waargenomen en je dit in detail te herinneren, is het basisvermogen om jezelf, je gedachten, emoties en gedrag te onderzoeken.

Een goede manier om te oefenen met observeren is door regelmatig een wandeling te maken in de buurt en je te concentreren op een bepaald object, bijvoorbeeld een boom. Denk na elke wandeling aan de details van de boom. Controleer tijdens volgende wandelingen de nauwkeurigheid van uw waarnemingen en merk nog meer details op. Let op eventuele veranderingen of evolutie in het uiterlijk van de boom.

Concentratie

Concentratie is aandacht met het vermogen om zich volledig te focussen op het onderwerp van contemplatie, emotie, gedachte of idee, terwijl afleidingen worden genegeerd. Onze concentratie moet geabsorbeerd zijn en onbewogen blijven tegen de krachten van de externe omgeving, met als resultaat dat we ons ego opschorten.

Om de concentratie te oefenen, selecteer een voorwerp zoals een klein ornament, een kaarsvlam of een plekje op de muur. Concentreer uitsluitend op dit object gedurende ongeveer 10 minuten. Observeer de vorm, kleur, textuur en details. Wanneer er afleidingen ontstaan, breng dan rustig uw aandacht terug naar het object, zonder oordeel.

Visualisatie

Oefeningen en meditaties vereisen het vermogen om te visualiseren, om bewust objecten en situaties te vormen en te creëren. Visualisatie is een van de belangrijkste vaardigheden.

Er is niets krachtiger dan gedachten. Visualisatie is het proces waarbij gedachten op een constructieve manier worden ingezet voor het reinigen van ons hart en onze geest, en voor de verruiming van het bewustzijn.

Houd er rekening mee dat visualisatie geen imaginatie is. Visualisatie is de constructie van beelden via bewuste stappen, richting een bepaald doel. Imaginatie is een spontaan proces, niet geleid door een bewuste gedachte, we stellen ons voor wat we al in ons onderbewustzijn hebben. Door visualisatie herschrijven we juist ons onderbewustzijn.

Om je visualisatievermogen te oefenen, stel je zich een sereen landschap voor en observeer de geleidelijke groei van een zaadje tot een volledig gevormde boom. Visualiseer het ingewikkelde transformatieproces, van de eerste spruit tot het majestueuze bladerdak dat zich naar de hemel uitstrekt. Door deze oefening cultiveer je ook je observatie- en concentratievaardigheden.

Introspectie

Introspectie is de innerlijke verkenning van onszelf, om de bronnen van ons emotionele en rationele gedrag te achterhalen. Met als doel te begrijpen waarom we de dingen doen die we doen, waarom we reageren zoals we reageren. We bestuderen de gedachten-vormen en emoties-vormen die we in ons onderbewustzijn bewaren en die we dagelijks uiten.

Met introspectie bepalen we aan welk onderwerp we tijdens de meditatie moeten werken. Introspectie wordt meestal gedaan dagelijks, aan het einde van de dag.

Meditatie

Meditatie bestaat hoofdzakelijk uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit het kalmeren van de gedachten en emoties als voorbereidingsfase. Het tweede deel omvat een reeks opeenvolgende reflecties over het ontwikkelen van de voorwaarden voor een intieme blootstelling aan de heilige energieën.

Wanneer het onderwerp wordt bepaald door de observatie tijdens introspectie, en we zowel concentratie als visualisatie gebruiken, gaan we verder dan de subjectieve ervaring van onze dagelijkse misleide gedachten en handelingen. In deze transformatie stemmen we ons af op het universele en eeuwige.

Wilskracht

In de beoefening van meditatie vindt vooruitgang geleidelijk en op verschillende niveaus plaats. Of het nu groot of klein is, elke stap die je zet, heeft betekenis. Vooruitlopen is niet haalbaar. In plaats daarvan moet je gestaag doorgaan en elke stap van de reis onder de knie krijgen voordat je verder gaat. Het zijn het onwrikbare geloof en de wilskracht die de moed voeden om te volharden ondanks moeilijkheden of vertraging.

We moeten allemaal ergens beginnen. Er is werk voor degenen die net beginnen, er is werk voor degenen die onderweg zijn. Geduld en gematigdheid zijn de regel. Overmatige exercitie kan leiden tot overmeditatie, wat geen positief resultaat heeft. Oefen minstens één of twee keer per dag ongeveer vijftien minuten.